Menu

Corruptie

Nederland corrupt ? 

Soms moet je diep graven om corruptie aan te tonen. Meestal gebeurt het zo openlijk dat het niet vreemd is dat er journalisten met artikelen komen over misstanden bij de overheden. Dan heb ik het niet over de mondkapjes, want daar ging alles ‘volgens het boekje’, toch? Daar zal die ondernemer, de echte mondkapjes specialist, anders over denken. Ben benieuwd of ze bij Follow the Money hier ooit nog het echt verhaal weten te achterhalen. 100 miljoen, ff overmaken, aan een bv die 3 dagen oud is.

Typisch voorbeeld van netwerk corruptie , wat mij betreft dan. De betrokkenen zullen het niet eens abnormaal vinden, waar ze mee bezig zijn. Definitie van netwerk corruptie, volgens Willeke Slingerland:  “Informele collectieve wijze van samenwerken, waarbinnen professionele rollen worden misbruikt om netwerkbelangen te dienen, en dit op zodanige wijze, dat er een algemene norm van complete wederkerigheid ontstaat, die weer leidt tot het uitsluiten van anderen, terwijl de leden zich bewust zijn van hun netwerk, wat blijkt uit hun gemeenschappelijke houding.”

Overal waar bestuurdersnetwerken langjarig actief zijn is het kommer en kwel. Bestuurders gaan vooral voor zichzelf , hun netwerken, aanzien en hun eigen belang. Dit gaat ten koste van de kwaliteit en inhoud van het werk waar ze eigenlijk mee bezig zouden moeten zijn. 1 grote poppenkast dus waarachter slimme adviesbureaus en organisaties schuil gaan die dit soort bestuurdersnetwerken gebruiken om zichzelf te verrijken.

Zomaar wat recente artikelen, is dit corruptie of belangenverstrengeling. Beladen thema, en voor journalisten ook niet echt ongevaarlijk.

Nederland doet te weinig aan corruptie 

Europarlementariërs die zichzelf verrijken.

Indrukwekkende journalistiek van Kim van Keken en Eric Smit, van Follow the Money, over de voormalige partijvoorzitter van de VVD, Henry Keizer die voor een schijntje eigenaar werd van een florerend miljoenen bedrijf – De Facultatieve

Het boek De vrienden republiek van Joep Dohmen Limburgse kringen en het recente aftreden van de hele bovenkant van het provincie bestuur in Limburg. In 1 ruk gelezen, knap werk van de journalisten, en dan zal het nog maar een fractie zijn van wat er zich in de provincie afspeelde. Nog niet zolang geleden vertelde de nieuwe gouverneur van de provincie Limburg, Emile Roemer , bij Rick Nieman  , ‘als je de loep op elke andere provincie in Nederland legt, zie je precies dezelfde belangenverstrengeling en corruptie als in Limburg’.   

Deze onderzoeksjournalist kwam er niet zo goed mee weg, lees dit artikel over een Grieks drama.

Van corruptie in Malta naar de bananenrepubliek Nederland. Tegenwerken, liegen , draaien, je vind het in alle bestuurslagen. Al helemaal als je kritisch bent tov de zittende macht. Heel soms staat er iemand op die koste wat het kost doet waar hij voor aangenomen is, niet alleen in Nederland maar in heel Europa. Ik heb zijn boek net uit , een nieuw sociaal contract, Pieter Omtzigt, een echte moderne held, wat mij betreft.

Corruptie bij bouwproject Deutsche Bahn

Radio uitzending Hoe krijgen we corruptie de wereld uit?

Corruptie.nl