Menu
Nieuws

Morele excuses

Morele excuses

Ich habe es nicht gewusst , deze uitspraak behoeft geen uitleg. Het grote aantal excuses van bestuurders verteld mij ook direct met welk slag volk we te maken hebben.

Een voorbeeld van een aantal andere niet-steekhoudende argumenten die personen gebruiken die aangesproken worden op niet-integer gedrag.
Deze personen gebruiken deze argumenten om te rechtvaardigen dat ze hun verantwoordelijkheid verzaken. Soort van morele excuses dus. Je kunt dit loslaten op alle schandalen van de laatste tijd.

– Ik was slechts een klein radertje in het geheel.
– Anderen deden veel meer dan ik.
– Als ik het niet had gedaan, had iemand anders het wel gedaan.
– Mijn TOP ambtenaren hebben mij geen informatie verstrekt.
– Zonder mijn bijdrage zou het ook gebeurd zijn.
– Ik heb er geen actieve herinnering aan.
– Zonder mijn bijdrage zou het nog erger zijn geweest.
– Ik had er niets mee te maken.
– Ik durfde me niet te uiten , uit angst voor …
– Ik was mijn handen in onschuld.
– Ik hoor eigenlijk niets
–  Is er iets aan de hand ?
– Ik wist nergens van.
– Ik deed slechts wat mij werd opgedragen.
– Ik had geen keus.

Liegen , andere mensen voor het karretje spannen als het lastig word, het is schering en inslag in bestuurlijk Nederland.

De invloed van autoriteit , expliciet gedrag van leidinggevenden , is van grote invloed op het gedrag van medewerkers en een belangrijke integriteitsfactor in een organisatie.  Dus als er een leugenachtige , manipulerende leiding zit, dan gaat het voetvolk daar in mee.

Dus als je niet van bovenaf de problemen aanpakt blijf je zitten met een niet integere valse organisatie met alle gevolgen van dien.