Menu
Nieuws

John Berends – Onderzoek

Grensoverschrijdend gedrag

Of je nu een burger, ambtenaar of bestuurder bent. Niemand hoeft zich op een onaangename manier te laten behandelen.

John Berends is de commissaris van de Koning, een eervolle functie. Wat ik zo lees is het iemand met een stevige leiderschapsstijl en een drukke agenda. Iemand die graag zelf het team om zich heen invult.

Het is heel makkelijk om een iemand aan te vallen, een artikel in de krant wat plaatjes erbij en de hele pers valt erover heen. Ik heb de afgelopen jaren persoonlijk meegemaakt hoe verschillende ambtenaren bestuurders manipuleren en verstikken om hun agenda door te drijven. Ook dat ze moeilijk met opbouwende kritiek om kunnen gaan en niet terug deinzen voor grensoverschrijdend gedrag om je ’terug te pakken’ . Ook heb ik persoonlijk meegemaakt dat ambtenaren en bestuurders, verweven met externe adviesbureaus¬† samen optrekken om je het werken lastig te maken waarbij ze buiten hun netwerk ook de pers gebruiken.

Deze autoritaire leiderschapsstijl zal zeker ook gelden voor enkele andere oudgedienden in de provincie Gelderland. Is daar echt wat mis mee ? Kennelijk voor sommige ambtenaren wel.

De overheid is soms net de echte wereld, je hebt veel aardige mensen en altijd wel een paar valse mensen. In de echte wereld kun je er wat aan doen, ambtenaren en bestuurders schijnen altijd overal mee weg te komen. Het netwerk zorgt voor elkaar.

Ook al is netwerk corruptie en machtsmisbruik wijd verspreid moet je niet bang zijn misstanden te melden, ook al weet je dat je dan onderwerp van een minder prettige discussie gaat worden. Maar waar moet je je melden als alles en iedereen fout is ? Bestaat er wel zoiets als een onafhankelijk overheidsorgaan waar je echt met het gedrag van foute mensen heen kunt ? Of is alleen de weg naar de krant, zoals de ambtenaren in deze kwestie gedaan hebben ? De journalist in kwestie heeft er wel voor gezorgd dat er druk op de organisatie kwam, er een onderzoek komt. Hoe zit het met de rest van bestuur en management in de provincie.

Is er in de provincie Gelderland geen plek waar je met ongemakkelijke zaken terecht kunt ? Zonder dat je doodgezwegen word, weggepest of een functie elders aangeboden krijgt.