Menu
Nieuws

Ons kent ons

‘Je bent zo sterk als je netwerk’, vertelde me iemand niet zo lang geleden. In bestuurlijke kringen is het belangrijker wie je kent dan wat je kunt.

Kijk eens hoeveel (ex)bestuurders er een eigen adviesbureau op nahouden. Het is maar net wie op dat moment de touwtjes in handen heeft, een machtspositie heeft verworven. Diegene zorgt voor zijn netwerk, om in de toekomst op precies eenzelfde manier geholpen te worden.

Dik betaalde (interim) bestuursfuncties, bij semi-overheden of zwaar gesubsieerde “bedrijven” , het aantal ex-politici is daar niet meer te tellen. Ontelbaar aantal projecten ondersteund met miljoenen aan subsidie, projecten waar de meeste mensen nu de namen niet eens meer van kennen. En dat gebeurt gewoon voor onze neus, met gemeenschapsgeld, door al decennia lang dezelfde club mensen. Niemand die er naar kraait. Er zijn er veel die een stukje van de taart krijgen. Als bijen op honing . Deze kringen hebben een onnatuurlijke autoriteit, ze kunnen smijten met geld dat niet van hun is om zo hun posities in stand te houden. Het hele systeem deugt van geen kanten, er zit ook geen controle op.

Een recent artikel in Vrij Nederland  goed werk van de 2 journalisten , het laat zien hoe posities bij het NPO onder oud politici verdeelt worden. Een omroep die door dezelfde politici zwaar gesubsidieerd word. Waar vooral bepaalde politieke partijen de meeste spreektijd krijgen. De media onder controle hebben is onderdeel van het machtsspel.