Menu
Off the record

Machtsspel

Als je zo vanaf de zijlijn kijkt naar de zittende macht dan is het net een soort van Game of Thrones. Een spel dat elke 4 jaar opnieuw gespeelt word in Nederland .

Hoe speel je dit spel het beste ? Volgens mij gewoon door enigszins normaal te blijven en te laten zien, met hard werken, dat je met volle inzet aan het werk bent.

Als je het dan hebt over natuurlijke autoriteit!

Gewoon normaal blijven zoals bijvoorbeeld onze MP . Veel respect dus voor Mark die op zijn fiets naar zijn werk gaat en laat zien dat hij zich meer dan 100% inzet voor Nederland. Zelfs hij zag niet zo heel lang geleden dat je weinig vrienden hebt als je aangevallen word. Des te meer respect heb ik voor hem, het is gelukkig goed gegaan. Wel iets om over na te denken en op een later tijdstip iets mee te doen. Autoriteit is ook mensen aangeven dat je van ze verwacht dat ze naast je staan als je een storm voelt aankomen. Helemaal alleen trekt niemand dat.

Een andere autoriteit is Pieter en zijn collega Renske. Ik heb het boek van Pieter, ‘Een nieuw sociaal contract’, gelezen. Als je het over autoriteiten hebt zeg, dan zijn dit wel 3 hele krachtige persoonlijkheden.

Dus het is niet allemaal kommer en kwel maar dat zaken moeten veranderen met name bij de vastgeroeste organisaties die bestuurders zou moeten ondersteunen staat wel vast. Afscheid nemen van de vele adviesbureaus van ex bestuurders. Inzetten op hoogwaardige vakmensen zou mijn keuze zijn. Want juist daar , de ‘ondersteunende’ wereld word ook heel actief meegespeeld in het machtsspel. Zonder enige vorm van sanctie krijg je ook dat men daar vanzelf gaat valsspelen.