Menu
Off the record

Machtsmisbruik

De zoekopdracht ” Wat is machtsmisbruik “, op Google , gaf me onlangs 419.000 resultaten.

Het woordje misbruik geeft aan dat er iemand iets doet met zijn macht wat niet door de beugel kan. Machtsmisbruik binnen de politiek in Nederland speelt zich af in alle bestuurslagen. Landelijke politiek, de provincie, de gemeente en 4e lijns bestuurslagen zonder enige vorm van democratische controle. Hoe veelvuldig, en openlijk gemeenschapsgeld verbrast word door bestuurders lees je bijvoorbeeld in De vrienden Republiek. Als je dit leest geloof je het gewoon niet. Knap werk van de journalisten.

Dit is niet typisch iets voor Limburg, maar komt helaas overal voor. Geef mensen macht, de meeste gaan er niet goed mee om. Je blijft hopen op een nieuw slag bestuurders die zich niet laat misleiden door sluwe lobbyisten, adviseurs, ambtenaren en andere lieden die manipuleren en liegen tot een hogere kunst verheven hebben. Netwerken die het voeren van fluistercampagnes consequent inzetten om aan de macht te blijven. Op dit moment is John Berends onderwerp van discussie in de provincie Gelderland. Waren er niet veel meer CvdK in andere provincies waar de nodige commotie over was, teveel macht bij 1 persoon kan ook ongewenst gedrag naar boven brengen in mensen.

Hoe openlijk mensen, soms verblind door hebzucht, hun contact in het openbaar bestuur inzetten om zichzelf te verrijken is schaamteloos. Net zo schaamteloos zijn de mensen die hieraan meewerken. Mondkapje , vrij recent toch? Typisch voorbeeld van netwerk corruptie, dit ( netwerk ) kost Nederland jaarlijks onvoorstelbaar veel geld. ik zeg er verder maar niets over, behalve dan dat niemand nog denkt aan die ene ondernemer, die echte mondkapjes specialist, die zo zijn boterham ontnomen word.

Leidraad motieven voor niet integer handelen

Op Machtsmisbruik.nl gaan we op een later moment dieper op dit thema in.